Mijn werkwijze
Lees hieronder mee over de intake, begeleiding en het evaluatiegesprek.
Werkwijze
Vraag je je af of je bij mij op de goede plek zit? Dan kun je tijdens een korte telefonische intake van 15 minuten je situatie bespreken. Ik kan dan aangeven of ik iets voor je kan betekenen. Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op je hulpvraag. Ik geef je vervolgens mijn visie op jouw situatie en doe een begeleidingsvoorstel. Als dit jou aanspreekt kan de begeleiding starten.
Voor wie:
Jouw belang staat bij mij op de eerste plaats! Daarbij wil ik graag dat jij je bij mij thuis voelt en wil ik realistisch zijn in wat ik je kan aanbieden. Dit betekent dat het kan zijn dat ik inschat dat je meer (of iets anders) nodig hebt dan ik je kan bieden. In dat geval neem ik je niet in behandeling en zal ik je aanraden elders hulp te zoeken.
Exclusie:
Ik kan je in ieder geval NIET helpen als je jonger bent dan 18 jaar, in situaties waarbij direct of indirect gevaar dreigt, als er sprake is van agressie naar jezelf of naar anderen, als er sprake is van (alcohol)verslaving of eetstoornis, ernstige verwardheid of als er sprake is van een (ernstig) verstandelijke beperking. Ik begeleid geen clienten die instabiel zijn, ik bied geen crisisopvang.
Intakegesprek
Tijdens een psychologische intake komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals aanleiding en ontstaan van het probleem, de voorgeschiedenis, biografie, sociale context, eventuele lichamelijke klachten, medicatie, eerdere hulpverlening etc. Naast het in kaart brengen van de klachten wordt tevens ruim aandacht besteed aan de (huidige) werksituatie en het arbeidsverleden; zijn hier knelpunten? Is er sprake van een conflict, te hoge werkdruk, is de functie passend?
In de regel zal het gaan om kortdurende therapie, 5 tot 15 sessies.
Tijdens de sessies zal er worden gewerkt aan de hulpvraag en de re-integratie.
In sommige gevallen kan een verlenging of verwijzing in de 2e lijn noodzakelijk zijn. Verlenging en verwijzing gaan altijd in overleg met jou en/of de opdrachtgever.
Evaluatie
Tussentijds evalueren we of we nog op de goede weg zitten. Indien nodig wordt er bijgesteld. Aan het einde van de begeleiding kijk je naar de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt, naar wat je geleerd hebt en naar hoe je dit zelf in de toekomst verder kunt voortzetten.
Driegesprek
Aan het begin van het traject stem ik graag de hulpvraag en het doel af met jou en de leidinggevende. Indien wenselijk kan ook een gezamenlijke tussentijds evaluatie en eindgesprek deel uitmaken van het traject.
Rolanda heeft me begeleid tijdens een onzekere en spannende periode in onze scholengroep. De gesprekken hebben me geholpen om aan het werk te blijven en niet uit te vallen.
Begeleiding
Tijdens de begeleiding nodig ik je uit jezelf te onderzoeken en nieuwe inzichten op te doen. Soms ontdek je dingen die pijnlijk of confronterend zijn. Soms ook kun je daar niet omheen en is het juist nodig hier doorheen te gaan. Ik ondersteun je daarbij. Begeleiding gebeurt binnen een veilige en vertrouwde omgeving. Als je in begeleiding wilt komen is het belangrijk dat je gemotiveerd bent om aan jezelf te werken.
Begeleiding bij psychische klachten
Wil jij graag aan de slag met jezelf?
Dan help ik je graag om weer goed in je vel te zitten.