Trauma begeleiding
Iedereen gaat anders om met het verwerken van een traumatische ervaring. De een wil er over praten, de ander trekt zich liever even terug. Wanneer je doet wat jij fijn vindt, kom je er vaak weer helemaal bovenop. Maar wat als dat niet gebeurt en je last blijft houden van herbelevingen, schrikachtigheid en vervelende gedachten? Wanneer je het liefst alles wil vermijden wat te maken heeft met je trauma en juist dát je leven gaat beheersen?
Soms kan een ingrijpende gebeurtenis leiden tot langdurige stressklachten of zelfs een trauma. PTSS ontstaat als de gebeurtenis niet goed wordt verwerkt. Een trauma is vaak goed te behandelen. Ik kijk en luister wat jij nodig hebt. Hieronder een aantal mogelijkheden voor begeleiding.
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van traumabehandeling die veel wordt toegepast, vaak met goede resultaten. Er vinden geen uitgebreide gesprekken plaats en de behandelduur is vaak kort.
Je praat met de therapeut over de ingrijpende gebeurtenis en de gedachten en gevoelens waarvan je het meeste last hebt. Door je af te leiden van die gedachten en gevoelens, wordt de herinnering eraan minder heftig.
Ik zet EMDR ook regelmatig in bij mensen met werkgerelateerde problematiek. Ik heb positieve ervaringen met mensen met een negatief zelfbeeld, conflictsituaties op het werk, negatieve gedachten patronen en faalangst.
Extra leesmateriaal:
Wat is PTSS?
PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis: een angststoornis na een ingrijpende gebeurtenis. De meeste mensen ontwikkelen gelukkig geen PTSS, maar ervaren wel een tijd lang de nodige stressklachten. Een PTSS ontstaat als iemand een traumatische gebeurtenis niet goed verwerkt.
Mogelijke klachten bij een PTSS:
- Angst, snel schrikken, snel boos zijn. Alert zijn op gevaar in de omgeving.
- Plekken en situaties vermijden die herinneren aan de gebeurtenis.
- Slecht slapen.
- Herbeleving: de beelden van de gebeurtenis komen terug. Het lijkt of de gebeurtenis opnieuw gebeurt.
- Moeite om het dagelijkse leven weer op te pakken en de dingen te doen die iemand normaal zonder moeite doet.
Heb je 6 weken na de gebeurtenis nog veel last van dit soort klachten? Dan kan het zijn dat je de angst die je toen voelde niet goed hebt verwerkt.
EMDR kun je ook toepassen bij toekomstige spannende gebeurtenissen.
Het gaat dan om gebeurtenissen waar je erg tegenop ziet, omdat er iets van je wordt verwacht dat je heel spannend vindt. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelrondje bij een vergadering of een sollicitatiegesprek.
Om er voor te zorgen dat je minder tegen de gebeurtenis op gaat zien en je ook zo gaat handelen als je graag wilt, kan de behandelmethode “Future Template” worden ingezet, waar EMDR een onderdeel van is.
Door het toepassen van de “Future Template” oefen je als het ware denkbeeldig het gedrag dat je graag wilt toepassen en neemt de spanning door de EMDR af. Hierdoor wordt de toekomstige gebeurtenis als minder spannend ervaren en lukt het vaak ook beter om zo te handelen als je graag wilt.
In onze praktijk pas ik ook regelmatig de “Future Template” toe, denk je dat dit iets voor jou is, neem gerust contact met mij op.
Polyvagaal theorie
Dr. Stephen Porges (USA) bestudeerde als neurowetenschapper de werking van de vagale zenuw en bracht de verschillende taken en opdrachten van deze zenuwstreng in kaart. ‘Poly’ betekent ‘veel’, en ‘vagaal’ verwijst naar de nervus vagus. Marielle Spronck legt in dit filmpje de Polyvagal theorie heel fijn uit en het kan je helpen jezelf beter te begrijpen.
Leestips:
- De polyvgaal theorie in therapie van Deb Dana
- De levende erfenis van trauma transformeren. Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeuten. van Janina Fisher.
BOEKENTIP: ( cliënten krijgen deze mee ter inzage)
Trauma is iets wonderlijks, Auteur: Steve Haines
- Nederlands
- Paperback
- ISBN: 9789463160711
- 02 september 2022
- 32 pagina’s
PODCASTS:
Ben je iemand die graag luistert naar podcasts?
In deze podcast met klinisch psycholoog Suzy Matthijssen bespreken ze welke situaties vaak als traumatisch worden ervaren, welke klachten je kunt krijgen en wanneer we spreken van PTSS. Ook leggen ze uit hoe verschillende traumabehandelingen eruit zien. Een geruststellende gedachte: met de juiste behandeling kun je zelfs na een heftig trauma je leven weer op de rit krijgen.
Dan is dit een aanrader als je meer over trauma wil leren.
https://www.depodcastpsycholoog.nl/seizoen-3/trauma